Tekst

Valleur leest - Copyright Valleur Tekst & CommunicatieTekstschrijvers schrijven teksten. Maar wie teksten schrijft, is nog niet per definitie een tekstschrijver. Tekstschrijven is een vak. Een boodschap moet een kop en een staart hebben. Er moet een gedachte, een concept achter zitten. Wat IS de boodschap? Wie wil je ermee bereiken? En wat moeten mensen weten en doen als ze die boodschap gelezen hebben? Dat zijn een paar vragen die aan elke tekst vooraf moeten gaan.

De ene opdrachtgever heeft zelf iets geschreven, en vraagt mij om daarnaar te kijken. Waarbij ik overigens ook graag ‘kijken’ definieer: mag ik alleen met punten en komma’s schuiven of mag de hele tuin omgespit worden? De andere heeft een idee dat woorden – en middelen – nodig heeft om vorm te krijgen. En weer een andere heeft een compleet plan en belt mij voor de verbale handen en voeten.

Een van mijn uitgangspunten: ik vind dat ik in de huid van mijn opdrachtgever en van de bijbehorende boodschap moet kruipen. Ik spreek van binnenuit, niet van buitenaf. Wat je niet bent, kun je niet verkopen!

Voorbeelden? Dat is altijd een beetje sneu voor tekstschrijvers. Kunnen grafisch ontwerpers in één stap prachtige beelden tevoorschijn toveren, teksten vragen om een soort wandeling. Om toch een indruk te geven van wat ik zoal heb gedaan en voor wie ik dat heb gedaan, hier een korte impressie.